Vigtigt vi har overset nogen af Freja Lakshmi

Vigtigt!      Vi har overset nogen! – Artikel af Freja Lakshmi.

Samfundet er, som en myretue alle har en funktion. Ja, for ellers bliver du glemt, spist eller dør alene i et afsides hjørne. - Dette er for at understregeden tendens samfundet har for tiden – Vi er ikke myrer, vi er mennesker og har dermed evnen til at skabe glæde hos hinanden. Jeg kender en der bruger denne menneskelige evne, det er Suzzane Sofia Potempa. Suzzane underviser indvandre- og flygtninge kvinder i motion, bevægelse, sundhed og integration igennem foreningen Shahrazad.

Det er midaldrende kvinder, der kommer fra mange forskellige lande. De har boet i Danmark mellem 5 og 25 år, mange har arbejdet og/eller været hjemmegående. De kommer til Suzzane fordi de er syge. Mange har bl.a. sukkersyge og hjerte-kar problemer. Suzzane er bl.a. sygeplejerske og mavedanser, dette er en perfekt cocktail til hendes arbejde med kvinderne. Kvinderne er ofte ensomme og bange. De er ensomme på grund af, at de har været afskåret fra omverden, da de ikke kan sproget godt, og fordi de ikke har deres familie her i Danmark. Bange, fordi de kommer til en helt fremmed kultur. Som flygtninge ønsker man ikke at rejse til et andet land og har ofte mange voldsomme historier med i bagagen. Disse kvinder overses af samfundet.
Lige nu finansierer foreningen stort set undervisningen selv via ”Nordea Danmark- Fonden” og projektet ”Skabnogetsmukt”. Foreningen har mange ønsker om nye og flere projekter, der venter på at blive finansieret. Jeg har besøgt foreningen Shahrazad. Shahrazad er et pigenavn, og stammer fra Eventyret ”1001 nat”. Det var Shahrazad fra ”1001 nat”, der overlevede pga. sine spændende historier og sin klogskab. Det er Suzzane, der er foreningens underviser. Udover at undervise i bevægelse og motion, er hun en stor støtte på mange måder, bl.a. igennem kost rådgivning og hjælp til at kvinderne kan forstå love og regler.

Jeg træder ind i et lokale, der emmer af en orientalsk stemning. Billeder af mavedansere, glitrende stoffer og pynteting pryder vægge og hylder. Der er store spejle, som får det lille rum til at se meget større ud. Det er tydeligt at kvinderne føler sig godt tilpas. De henter måtter og sutsko, smiler og hilser med hånd. Noget, jeg egentlig slet ikke var forberedt på. Igennem mediernes formidling har jeg dannet mig en fordom om, at muslimer ikke ønsker at hilse ved at give hånd. Den fordom måtte jeg pakke ned igen.

Undervisningen starter: Opvarmningen består af bevægelser kvinderne kender fra folkedanse, der stammer fra deres hjemland. Musikken er orientalsk og stemningen er helt i top. Der bliver også sjippet. Derefter ned på gulvet og lave simple styrke- og strækøvel-ser. Alle taler lidt dansk i løbet af undervisningen. Det er et trygt miljø, hvor det er ok at prøve at udtrykke sig på dansk uden at føle sig forkert. Undervisningen slutter. Inden kvinderne går, får de et kram af Suzzane. Alle går derfra med et smil på læben.
Det, der gør kvinderne trygge, er at Suzzane møder dem med noget, de kender fra deres egen kultur. Hendes store baggrundsviden om deres kulturer, er en stor fordel, når det gælder om at forstå de etniske kvinder.

Det at blive mødt og værdsat for deres kultur, giver dem selvtillid og overskud til at lære en ny og fremmed kultur at kende. Knud Illeris nævner i sin bog ”Læring”, hvor vigtigt det er at have overskud for at kunne lære nyt. De fleste af kvinderne er analfabeter og har ikke gået i skole, som alle gør det her i Danmark. Derfor bruger Suzzane flere forskellige undervisnings metoder for at opnå den ønskede effekt. Jeg kan bl.a. se ligheden mellem Suzzane´s undervisning og ”situeret læring”, Lave og Wenger. Situeret læring med fokus på at fungere i et fællesskab, bruge sin krop og kunne udtrykke sig lidt på dansk.

Vi må ikke overse disse kvinder. Det er vigtigt at de har dette fællesskab. Må foreningen overleve ligesom Shahrazad i 1001 nats eventyr. Igennem dette fællesskab oplever kvinderne et fri rum, der giver glæde. Det er tydeligt at se at de får en højere livskvalitet igennem Suzzane´s undervisning. Det, at de får det bedre har en positiv effekt på familie mønstrene og det danske samfund. Der er brug for hjælp!

Fakta om Foreningen Shahrazad:
- Foreningen startede i 1998.
- 1 Maj 2008 skiftede foreningen navn fra Gymnastikforeningen for etniske kvinder til Foreningen Shahrazad.